Disseccions (Proa)

Jordi de Manuel

III PREMI EL LECTOR DE L'ODISSEA

 

 

 

 

 

 

 

 

Disseccions és un recull de dotze relats amb personatges moguts per les seves obsessions. Els contes destrien algunes misèries humanes, i se succeeixen en una intensitat creixent.
Quatre disseccions menors esquincen superficialment la naturalesa humana: un trasplantat que vol saber qui li ha canviat la vida; una jove incapaç de continuar la tesi doctoral; un professor que rep e-mails sobre les seves classes; i una dona que vol ajudar els altres d'una manera peculiar.
Quatre disseccions notables incideixen més profundament al teixit humà i deixen al descobert altres misèries: el repartiment d'una herència; un home que viu amb la seva mare; un seguidor fanàtic d'un equip de futbol que escriu al seu pare des de la presó; i una dona que perd la memòria durant unes hores.
Finalment, quatre disseccions majors despullen la part més fosca de l'ànima: l'obsessió malaltissa d'un filòleg i l'ambició d'una farmacèutica; l'addicció d'un captaire i una advocada; els sentiments i el món en què viu un terrorista; i quatre successos independents amb guerres dels humans: des del pati d'una escola fins a un camp de batalla. Disseccions posa damunt la taula un grapat divers de sentiments i misèries, l'essència d'una part de la naturalesa humana.

Crítiques i ressenyes: A l'ombra del crim

Traducció a l'anglès de Jan Reinhart de El cor, relat que obre el recull. Translation of "El cor" (The heart) by Jan Reinhart